Gut için beslenme: diyet, menü, yemek tarifleri

Gut, vücutta ürik asit tuzlarının birikmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman, saldırı geceleri beklenmedik bir şekilde kendini gösterir. Şu anda, gut semptomları aşağıdaki gibidir: iltihaplı eklemler (genellikle ayak başparmakları) bölgesinde şiddetli ağrı, eklemlerin şişmesi ve kızarıklığının yanı sıra genel bozukluklar - ateş, halsizlik, karın ağrısı.

Gut, diyet, tedavi hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Gut tedavisi uzun bir süreçtir, ancak öncelik atağın kendisini durdurmak ve ağrı sendromunu hafifletmektir. Gelecekte, doğru beslenme çok önemlidir, çünkü ürik asit tuzları (üratlar) içeren ürünlerin tüketimindeki azalma, hastalığın gelişiminde yavaşlamaya neden olur. Gut için beslenme, hızlı bir iyileşmeye katkıda bulunan ve hastalığın nüksleri arasındaki zaman aralığını artıran beslenmenin normalleşmesi olduğundan, yakından ilgilenilmesi gereken bir konudur. Gut ürünleri sadece belirli bir şekilde tüketilebilir, bu nedenle hastaların menüsü ve beslenmesi ile ilgili bilmeniz gereken birçok kural vardır.

Menü ve diyet

Her şeyden önce, beslenmenin ana noktalarını ele alacağız ve bir hastanın gut için ne tür bir diyet yapması gerektiğini öğreneceğiz. Doktorlar, hastaların hayvansal proteinleri diyetlerinden çıkarmalarını tavsiye eder, ancak bunlar gut hastaları için tehlikeli olmakla kalmaz, hayvansal yağlar ve kolayca sindirilebilir karbonhidratlar da tehlikelidir.

Gut için lahana salatası

Gut için yiyecekler sık olmalı, ancak yiyecekler küçük porsiyonlarda yenmelidir. Bu nedenle gün içinde hasta beş ila altı öğün yemek yemeli ve haftada en az bir kez oruç günü ayarlamak gerekir.

Oruç günlerinde taze sebze ve meyveler yiyebilirsiniz. Ayrıca hem çiğ hem de haşlanmış olabilirler (ancak tuzsuz). Burada, gün boyunca fırında patates veya çiğ elma gibi yalnızca bir tür sebze veya meyve yemeniz gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Ek olarak, oruç günü için çok popüler bir seçenek var - pirinç ve elma. Adından, bu gün hastanın pirinç ve elma yemesi gerektiği, ancak pirinç lapasının kendisinin uygun şekilde hazırlanması gerektiği açıktır. Bu nedenle, oruçlu bir gün için pirinç lapası pişirmek için 750 ml sütte 75 gr pirinç pişirmeniz gerekir - bu, bir günlük yiyecek kısmıdır. Yulaf lapası bir günde, üç öğünde yenmelidir. Elmalar 250 g'a kadar yenebilir ve onları kaynatmak veya onlardan şekersiz bir komposto yapmak en iyisidir.

Tabii ki, aşağıda açıklanacak olan birçok istisnaya rağmen, gut menüsü monoton olmamalıdır ve bu çok önemlidir, çünkü vücut gerekli tüm maddeleri almalıdır. Bu nedenle dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Gut tarifleri

İşte hem sağlıklı hem de lezzetli bazı gut tarifleri.

Vejetaryen pancar çorbası. Pancar çorbası hazırlamak için aşağıdaki ürünlere ihtiyacınız var: 160 gr pancar, 160 gr patates, 60 gr havuç, 140 gr beyaz lahana, 40 gr soğan, 100 gr taze domates, 25 gr maydanoz, 40 gr. Ekşi krema.

Pancarları yarı pişene kadar ayrı ayrı kaynatın ve kaba bir rende üzerine rendeleyin. Daha sonra tüm sebzeleri (pancar dahil) bir kaba koyun, su ekleyin ve her şey hazır olana kadar pişirin. Pancar çorbası servis edilir, ekşi krema ile tatlandırılır ve kıyılmış maydanoz konur.

Gut diyetinin izin verdiği bir diğer tarif ise patates çorbası tarifi. Böylece patates çorbası aşağıdaki ürünlerden hazırlanır: su, patates, ½ yumurta, tereyağı, un, ekşi krema (25 g), otlar.

gut için sebze güveç

Pişirme işlemi çok basittir - patatesleri soyun ve kaynatın, suyu ondan ayrı bir kaba boşaltın ve bir elekle ovalayın. Daha sonra, unu fırında kurutup 40 g patates suyunda seyrelterek sosu hazırlamanız ve sonra kaynatmanız gerekir. Patates suyu, patates püresi ve hazırlanan sosu karıştırın, yumurta ve tereyağını ekleyin. Her şeyi tekrar kaynatın ve servis yapın, ekşi krema ile baharatlayın ve otlar koyun.

Tabii ki, gut diyeti hiç monoton değildir ve buna göre hastalar sadece sıvı yemekleri değil, aynı zamanda çeşitli tahılları ve garnitürleri de yiyebilirler. İşte hastaların diyetine dahil edilebilecek bazı ikinci kurs örnekleri.

Sebzeli güveç. Yemek pişirmek için 6 patates, 3 havuç, 1 soğan, 1 bardak yeşil bezelye, 1 yemek kaşığı almanız gerekir. bir kaşık tereyağı, 100 gr ekşi krema ve bir tutam tuz.

Soğanı ince ince doğrayın ve yağda kavurun, ardından küp küp doğranmış havuçları tavaya ekleyin ve pişirin. Havuçlar yumuşayınca içerisine haşlanmış bezelye, haşlanmış ve küp doğranmış patates, ekşi krema ve tuzu ekleyip tüm malzemeleri yaklaşık 15 dakika kaynatmanız gerekiyor.

Gut için beslenme, hastaların yulaf lapası yemesine izin verir. Örneğin, karabuğday. Böylece, karabuğday lapasını şu şekilde pişirebilirsiniz: 50 gr karabuğday 100 gr suya dökülür, bir tutam tuz eklenir, karıştırılır ve tava bir kapakla kapatılarak orta ateşte konur. Yulaf lapası suyunu tamamen çektikten sonra 20-30 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bitmiş yulaf lapasına 4 gr tereyağı ekleyin.

Özellikle şifalı maden suyu, gut tedavisinde çok iyi bir etkiye sahiptir. Gut için maden suyu hem günlük olarak, hem de oruç günü olarak kullanılabilir - gün boyunca sadece şifalı maden suyu içilmelidir.

Gut için başka birçok tarif var ve bunları internette veya literatürde kolayca bulabilirsiniz. Ancak bu, menünün çok çeşitli olduğunu ve herhangi bir kişi için uygun yemeği seçebileceğinizi gösterir. Ama yine de gut için yasaklanmış yiyecekler var ve bu her zaman hatırlanmalıdır.

Gut ile ne yiyebilirsiniz?

Bu yüzden öncelikle gut ile neler yiyebileceğinizi ele alacağız ve ardından gut için yiyemeyeceğiniz besinleri listeleyeceğiz.

gut için sebzeler

Gut hastaları neredeyse korkmadan diyetlerinde herhangi bir sebze yiyebilirler. Tek istisna baharatlı olanlar (örneğin turp ve yaban turpu), ayrıca kuzukulağı, kereviz, ıspanak ve karnabahardır.

Ayrıca, gut için bir diyet, egzotik olanlar (greyfurt, portakal, mandalina) dahil olmak üzere herhangi bir meyve yemenizi sağlar. Az yağlı süt ve süt ürünleri (az yağlı süzme peynir ve kefir) yiyebilirsiniz. Tavuk ve özellikle bıldırcın yumurtası çok faydalıdır.

Yağlardan biraz tereyağı ve her türlü bitkisel yağ alabilirsiniz. Tam tahıllı tahıllar, doğal arı balı ve kuruyemişler şiddetle tavsiye edilir.

Özetlemek gerekirse şunları yapabilirsiniz:

  • sebzeler (baharatlı hariç);
  • meyveler, meyveler;
  • az yağlı süt ürünleri;
  • bol sıvı içmek;
  • yumurta ve haşlanmış tavuk.

Gut ile ne yememeli

Gut ile hangi yiyecekleri yiyebileceğinizi bilerek, şimdi gut ile ne yiyemeyeceğinizi düşünün. Bu nedenle gut hastalarının her türlü füme et tüketmesi kesinlikle yasaktır. Et ve balığa çok küçük miktarlarda izin verilir, ancak tuz mümkün olduğunca diyetten tamamen çıkarılmalıdır.

Gut için yiyecekler ayrıca aşağıdaki gibi yiyecekleri tamamen hariç tutar:

  • Fasulyeler,
  • bezelye,
  • mantarlar,
  • Fasulyeler,
  • salo,
  • baharatlar (defne yaprağı ve sirke hariç).

Ayrıca çay, kahve ve alkollü içeceklerin yanı sıra gazlı su içmek de yasaktır. Et çorbaları ve hatta et sularının yanı sıra çikolata ve kakao yasaktır.

Böylece, tüm diyet önerilerini gözlemleyerek hastanın durumunu iyileştirebilir ve gut gelişimini durdurabilirsiniz.